Dier&Recht opent meldpunt voor rashonden met epilepsie

Meldpunt epilepsie

Vanaf vandaag kunnen eigenaren van een rashond met epilepsie deze online registreren bij ons openbare meldpunt. Naast hondeneigenaren moedigen we ook fokkers en dierenartsen aan om gebruik te maken van het meldpunt. Met het centraal opslaan en openbaar maken van de informatie over erfelijke epilepsie willen we het aantal rashonden dat lijdt aan deze aandoening sterk terugdringen.

Database tegen epilepsie bij rashonden

Erfelijke epilepsie komt door inteelt veel voor bij rashonden. Zo lijdt ongeveer een op de twintig bordercollies aan de ziekte en zelfs een op de tien Drentsche patrijshonden. Verantwoord fokken verkleint de kans op epilepsie. Een centrale registratie van dragers en lijders van epilepsie is dan ook een essentiële stap in de bestrijding van deze ziekte.

In de database van het meldpunt is te zien welke honden epilepsie kunnen doorgeven, zodat fokkers deze honden kunnen uitsluiten van de fok. En wie van plan is om een hond te kopen, kan op het meldpunt zien welk ras – of welke hondenfamilie binnen een ras – je beter kunt vermijden.

Kans op erfelijke epilepsie eenvoudig te verkleinen

Epilepsie is een vreselijke lijdensweg voor zowel de hond als de eigenaar. We ontvangen regelmatig berichten van bezorgde hondenbezitters. Zij hebben net een puppy aangeschaft en dan blijkt het dier aan epilepsie te lijden. Enorm treurig. In de meeste gevallen gaat het om een erfelijke vorm. De kans op die variant kun je met verantwoord fokken enorm verkleinen.

Samenwerking essentieel

Om de verspreiding van erfelijke epilepsie effectief tegen te gaan, is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen samenwerken. Hondeneigenaren, rasverenigingen, fokkers en dierenartsen worden opgeroepen om actief bij te dragen aan het meldpunt. Alleen gezamenlijk krijgen we erfelijke epilepsie onder controle.

Epilepsie bij je rashond: meld het!

Eigenaren van een rashond met epilepsie kunnen hiervan melding doen op meld-epilepsie.nl.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.