Dier&Recht naar de rechter: paarden moeten vrij kunnen bewegen

Zitting maneges
Bewegingsvrijheid en het samenzijn met soortgenoten zijn belangrijke levensbehoeftes voor gezonde paarden.

Vandaag start een belangrijke rechtszaak voor de paarden. Via de rechter dwingen wij af dat de NVWA actie onderneemt tegen een manege. We willen dat de inspectiedienst handhaaft op de natuurlijke behoeftes van paarden: ten minste 4 uur vrije beweging per dag en fysiek sociaal contact.

De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben voor alle paardenhouderijen waar paarden te weinig vrije beweging krijgen of niet dagelijks fysiek contact hebben met andere paarden. Zo proberen we het welzijn van paarden te verbeteren.

Zelfregulering faalt

Al in 2007 geeft de overheid de paardensector de opdracht om regels op te stellen voor de leefomstandigheden van hun dieren. Als de sector 4 jaar later nog steeds niets op papier heeft, komt de Dierenbescherming in 2011 met Het Paardenbesluit. Hierin is onder meer vastgelegd dat paarden minimaal 4 uur per dag vrij moeten kunnen bewegen. De sector komt daarna met zogenoemde Gids voor Goede Praktijken. De 4 uur vrije beweging zijn daarin afgezwakt naar 4 uur ‘uit de stal’.

Een paar jaar later word dit onderdeel nog verder omlaag gebracht naar 2,5 uur uit de stal. In praktijk betekent dit dat sommige paarden nooit vrij loslopen. Een paard uit de stal halen voor verzorging, training of rijden, is tenslotte geen vrije beweging. En zo blijkt keer op keer dat de sector het vooral makkelijk maakt voor zichzelf, ten koste van de paarden.

Vrijheid is noodzaak

De meeste mensen uit de sector houden ontzettend van paarden, maar zijn blind voor het leed dat lang opstallen veroorzaakt. Veel paarden in Nederland staan dag en nacht op stal, vooral in de winter. Te lang in een box staan, veroorzaakt stress, verveling en vergroot de kans op ziektes. Stallen met ‘opentraliezijkanten’ zijn niet voldoende voor sociaal contact. Ook zien we regelmatig dat paarden alleen even vrij mogen lopen tijdens het uitmesten of als de eigenaar tijd heeft.

Paarden zijn steppedieren, geen holbewoners. Hele dagen op stal is dierenmishandeling. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegingsvrijheid en het samenzijn met soortgenoten in een kudde belangrijke levensbehoeftes zijn voor gezonde paarden. Je kunt een dier niet goed verzorgen als het geen ruimte krijgt voor natuurlijk gedrag.

Dier&Recht ziet paarden het liefst gehuisvest in ruime, gezamenlijke stallen met vrije in- en uitloop. We begrijpen dat dit niet meteen haalbaar is voor alle bedrijven, maar we zien ook flink wat bedrijven die nog niet eens aan de minimale vereisten voldoen. De door ons geselecteerde manege is daar een voorbeeld van.

Onze eis

In de rechtszaak eisen we dat de NVWA gaat handhaven op de natuurlijke behoeftes van paarden. We willen dat de paarden van deze manege minimaal 4 uur per dag toegang krijgen tot vrije beweging en sociaal fysiek contact. We vragen de rechter daarbij nadrukkelijk om de zaak vanuit het dier zelf te bekijken. Hopelijk begrijpt de rechter dat vrij bewegen en contact met soortgenoten voor een kuddedier van levensbelang zijn.

Onze rechtszaken voor de dieren kosten veel tijd en geld. Vind je het belangrijk dat we opkomen voor de rechten van dieren? Steun ons met een donatie, elk bedrag is meer dan welkom!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.