Dier&Recht krijgt Europese award voor succes kortsnuitencampagne

Gezonde hond
Als het aan de Dog & Cat Alliance ligt, dan hebben straks alle Europese honden en katten een gezonde snuit.

Dier&Recht heeft dit jaar de ‘Member of the Year award’ ontvangen van de EU Dog & Cat Alliance. Deze internationale alliantie vertegenwoordigd meer dan 90 Europese organisaties die zich inzetten voor het welzijn van honden en katten. We krijgen de award voor onze succesvolle strijd tegen het fokken van kortsnuitige honden en katten. De award werd op 3 oktober uitgereikt tijdens een Europees congres op Cyprus.

award in ontvangst
De award werd voor ons in ontvangst genomen door Daniëlla van Gennep van Stichting DierenLot.

Dog & Cat Alliance

De EU Dog & Cat Alliance is opgericht in 2014. Onder de leden bevinden zich veterinaire organisaties en ngo’s die zich inzetten voor het redden en beschermen van gezelschapsdieren. De combinatie van uiteenlopende expertises maakt de alliantie een unieke gesprekspartner in de dialoog tussen EU-instellingen (Europese Commissie, Parlement en Raad), civiele samenlevingen, deskundigen en andere belanghebbenden. Zo werken we gezamenlijk aan het verbeteren van het welzijn voor Europese honden en katten.

Betere wet- en regelgeving voor honden en katten

Het Nederlandse verbod op het fokken met kortsnuitige honden is een mooie eerste stap naar een beter welzijn voor kortsnuitige honden en katten. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we het leven van deze dieren ook in andere Europese landen kunnen verbeteren!

Om dat voor elkaar te krijgen, werken we nauw samen met de andere leden van de EU Dog & Cat Alliance. We delen kennis en helpen elkaar met de politieke lobby voor een betere wet- en regelgeving binnen de Europese Unie. Daarbij gaat niet alleen over regels voor de fokkerij, maar ook over het transport en de handel in deze dieren.

Op naar een kortsnuitvrij Europa

Met Dier&Recht informeren we de alliantie over onze campagne en het Nederlandse verbod op het fokken van kortsnuitige honden. Meerdere Europese organisaties hebben onze campagne al overgenomen om zich in eigen land hard te maken voor zo’n verbod. Zo strijden we samen voor een Europa zonder kortsnuitige dieren!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.