Dierenartsen waarschuwen voor filmkat Argylle

argylle
Kat Alfie heeft de kenmerkende gevouwen oren van een Scottish fold. Foto: Universal Pictures

Op 1 februari gaat de film Argylle in première in de Nederlandse bioscopen. De kat Alfie die een hoofdrol speelt in deze blockbuster wordt tijdens de film meegedragen in een rugtas met een kijkraampje. Je ziet voornamelijk de kop van het dier met de kenmerkende naar voren gevouwen oren van een Scottish fold. Wij maken ons grote zorgen. Willen mensen na het zien van deze film straks massaal een Scottish fold?

Levenslang pijn

De gevouwen oren van de Scottish fold zijn een symptoom van een erfelijke kraakbeenafwijking. Deze ongeneeslijke en pijnlijke aandoening tast niet alleen het kraakbeen aan in de oren, maar ook in alle gewrichten. Om die reden is het in Nederland verboden om te fokken met de Scottish fold en kruisingen daarvan. Het kopen en verkopen is echter (nog) niet verboden. De handel in deze ongezonde dieren wordt waarschijnlijk volgend jaar verboden, maar dat is te laat voor Argylle.

Dieren uit films razend populair

Er ontstaat regelmatig een grote vraag naar de dieren uit populaire films. Dit gebeurde eerder met de sneeuwuil van Harry Potter, de anemoonvis uit Finding Nemo en langer geleden met 101 Dalmatiërs. Die toename in populariteit veroorzaakt vaak ook een groei van malafide handelaren en veel ellende voor de dieren zelf.

Samen met de Sophia-Vereeniging, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en dierenartsen van Caring Vets en de KNMvD waarschuwen we bezoekers van Argylle om vooral geen Scottish fold te kopen. Ook vragen we bioscopen om een duidelijke disclaimer te tonen voor en na de film, die bezoekers informeert over de vele gezondheidsproblemen van dit ras.

“Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan het fokken en houden van dieren die lijden onder hun uiterlijk zoals de Scottisch fold. De overheid neemt al stappen, maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven (waaronder dus bioscopen) en huisdiereigenaren. Het is belangrijk om het publiek goed te informeren over de gezondheidsproblemen en het fokverbod voor deze katten. Zo voorkomen we hopelijk een nieuwe problematische huisdier-rage.”

Dierenarts Hannah den Boeft (Cluster Gezelschapsdieren KNMvD)
Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.