Dierenartsen waarschuwen: koop geen kortsnuitige kat

Koop geen kortsnuit posters
Meer dan 70 dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen consumenten op om geen kortsnuitige hond of kat aan te schaffen. Foto: Maarten Nauw

Kortsnuitige kattenrassen zoals de Perzische kat en de exotisch korthaar zijn zo ver doorgefokt dat ze ernstig lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Veel dieren hebben pijnlijke oogziektes, kijken scheel en zijn constant benauwd. Eigenaren zijn vaak niet goed geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met dure medische behandelingen. Daarom start Dier&Recht samen met dierenartsen en andere dierenwelzijnsorganisaties deze week een campagne om consumenten te waarschuwen voor de vele gezondheidsproblemen van kortsnuitige katten.

Dierenartsen zien veel doorgefokte dieren

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met een te korte snuit. Voor kortsnuitige honden zijn er inmiddels duidelijke fokregels maar die zijn er nog niet voor katten. Er worden in Nederland nog altijd veel katten gefokt en verkocht met te korte snuiten. Door hun ongezonde bouw belanden veel van deze mismaakte dieren op de behandeltafel van de dierenarts.

“Als kattendierenarts leg ik aan eigenaren uit dat katten met te nauwe neusgaten niet snurken zoals honden, maar dat ze wel degelijk benauwd zijn en daarom vaak zo rustig zijn en veel slapen. De meeste Perzische katten hebben bovendien pijnlijke oogaandoeningen door hun afwijkende korte schedel met uitpuilende ogen.”

dierenarts Janneke Moedt van Caring Vets

Hoge kosten voor korte snuiten

Een kortsnuitige kat kost in aanschaf al gauw rond de 1.000 euro.

“Meestal realiseert een eigenaar zich niet dat zo’n kat vaak meerdere operaties nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om operaties aan het gebit, behandelingen van oogproblemen en correcties van neusplooien. De kosten kunnen al snel oplopen tot het viervoudige van de aankoopprijs. Maar de hoogste prijs betaalt de kat zelf, die levenslang lijdt onder het ongezonde uiterlijk.”

dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht

Europese samenwerking

Nederlandse en Europese dierenartsen werken nauw samen met nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties om de gezondheid van kortsnuitige dieren ook in andere landen te verbeteren.

“De slechte gezondheid van kortsnuitige huisdieren is een wereldwijd probleem, daarom zijn er ook Engelse versies van onze website en informatiepakketten. Zo helpen we lokale organisaties om het onderwerp onder de aandacht te brengen in hun eigen land.”

dierenarts Karin Hoogendijk van de Nederlandse dierenartsvereniging KNMvD en FECAVA (Europese federatie voor dierenartsen)

Initiatiefnemers

De oproep is een initiatief van Europese dierenartsen (FECAVA), dierenartsen van de beroepsgroep KNMvD, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, DierenLot, Hondenbescherming en de Sophia-Vereeniging. De oproep wordt onderschreven door grote dierenartsketens als AniCura, Ranzijn dierenarts, Evidensia, Dierenbescherming, Dierencoalitie en meer dan zeventig andere organisaties, waaronder buitenlandse organisaties als GAIA en de Noorse dierenbescherming.

Help jij mee om deze oproep verder te verspreiden? Deel dit artikel dan met vrienden en familie. Of kijk in het social media-pakket voor afbeeldingen en voorbeeldteksten en deel een bericht op social media!

Deel dit artikel