De kosten van epilepsie bij een rashond

Berner sennenhond

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden lijden, zoals de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (ook wel Toller genoemd) en de Sint Bernard. Door inteelt en het fokken met dieren die epilepsie doorgeven, krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Dit zorgt niet alleen voor veel leed bij baas en hond, maar er komen ook torenhoge medische kosten bij kijken.

In deze infographic zie je een overzicht van de kosten:

de kosten van een rashond

Help je mee ziekmakende fokpraktijken te stoppen?

Teken hier petitie, waarin we fokkers, bestuursleden van rashondenverenigingen, de Raad van Beheer en de overheid oproepen verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van rashonden.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)