De American curl is niet gezond

American curl

Als katteneigenaar en volger van RaskattenWijzer wil ik mijn verhaal vertellen, omdat ik het belangrijk vind dat de gezondheidsproblemen van de American curl in de openbaarheid komen. Ik waardeer het enorm dat Dier&Recht een podium geeft om mijn ervaring te delen.

De American curl zou een gezond ras zijn

Eind 2018, een jaar nadat mijn kat was overleden, ging ik op zoek naar een nieuwe kat. Ik lette daarbij goed op gezondheidsafwijkingen. Mijn oog viel op een American curl. Dit ras heeft gevouwen oortjes, net zoals de Scottish fold. De kraakbeenafwijking die verantwoordelijk is voor de gevouwen oortjes leidt bij de Scottish fold tot ernstige gewrichtsproblemen.

Mij werd verzekerd dat de curl geen gezondheidsproblemen heeft omdat het ras relatief jong is.

Het karakter van de curl werd omschreven als vriendelijk, ondernemend en goed samengaand met andere huisdieren. Dat laatste was zeker van belang, omdat ik ook een hond heb. Ice, mijn American curl-kater is geboren op 30 oktober 2018. Ik viel voor zijn schattige uiterlijk en ging ervan uit dat wat er over de gezondheid van het ras werd beweerd, klopte.

Oorontsteking

Nog geen twee weken nadat ik hem had opgehaald, werd duidelijk dat Ice een fikse oorontsteking had. De dierenarts spoelde zijn oortjes uit en gaf een antibioticazalf. Dat gaf tijdelijk wat verlichting maar de klachten bleven terugkomen.

Ice’ oren werden keer op keer gespoeld, en hij kreeg diverse antibioticazalven, maar het probleem bleef bestaan. Er werd een kweek gemaakt: het antibioticum dat op basis daarvan gekozen werd, verhielp wel de ontsteking, maar loste het oorprobleem niet op. De gehoorgangen bleven heel nauw en zaten vol oorsmeer.

Aangeboren dichtgegroeide gehoorgangen

De dierenarts maakte daarop röntgenfoto's van Ice’ hoofdje. Daaruit bleek dat zijn verticale gehoorgangen vrijwel dichtgegroeid waren. Ice werd geopereerd. Bij de controle na de operatie liet de dierenarts me zien hoe kronkelend de verticale gehoorgangen liepen.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het moeilijk blijft om ze goed schoon te maken. Door een vergroeiing van de linker gehoorgang met de aangezichtszenuw heeft zijn linker ooglid trouwens een tijdje niet mee geknipperd. Dat is helaas nooit helemaal goedgekomen.

Ik begreep van de dierenarts dat het verhaal van Ice geen uitzondering is.

De fokker neemt geen verantwoordelijkheid

Ik had van de fokker meer verantwoordelijkheidsgevoel verwacht. Om te beginnen heeft ze me niet volledig geïnformeerd: ze was vergeten te melden dat curls een grotere oorsmeerproductie hebben, en had me niet uitgelegd hoe de oren schoongemaakt moeten worden.

Ze bood niet aan om de kosten die ik gemaakt had te vergoeden. Maar eerst en vooral neemt ze haar verantwoordelijkheid niet naar de katten zelf: ze gaf aan dat ze een jaar later toch zeker weer een nestje zou ‘nemen’. Dat het oorprobleem van Ice een afwijking of eigenschap van het ras zou zijn, was volgens haar niet waar.

Stop met het fokken van zieke rassen!

Fokkers zetten doelbewust levende wezens op de wereld met een nare handicap. Het doet me pijn dat mijn katje al op heel jonge leeftijd ingrijpende en pijnlijke behandelingen moest ondergaan. Ik had hem een onbezorgdere start gegund.

Ik kan het niet genoeg benadrukken: fokkers, ben je bewust van je verantwoordelijkheid. Stop met het fokken van zieke rassen!

Blij en speels – maar wel elke twee weken naar de dierenarts

We zijn nu een aantal maanden verder. Ice is een blije, speelse babbelaar geworden. We gaan elke twee weken terug naar de dierenarts voor controle van zijn oren en voor het voorzichtig schoonmaken van de gehoorgangen. Op die momenten is hij minder blij…

Kopers, gebruik je verstand!

Wat ikzelf heb geleerd, raad ik ook andere kattenkopers aan: ga niet af op uiterlijk, beschrijvingen en geruststellingen. Gebruik je gezonde verstand en doe onderzoek!

De RaskattenWijzer is speciaal bedoeld om de (aanstaande) katteneigenaar te informeren over de erfelijke ziekten die zich veelvuldig voordoen bij raskatten. Met deze informatie kan de koper een weloverwogen beslissing nemen voor de aanschaf van een kat. Meer lezen? Check onze tips en adviezen.

Deel dit artikel