Border Collie Tov is weer thuis!

Border Collie

Dier&Recht heeft voor de eigenaresse van een Border Collie een rechtszaak aangespannen tegen een fokker uit de Drentse gemeente Tynaarlo. De fokker wilde de hond niet meer teruggeven, nadat ze deze tijdelijk had meegenomen voor fokdoeleinden. Gelukkig kwam het tijdens de zitting tot een schikking en is Tov nu weer thuis in haar vertrouwde omgeving.

Bruikleenovereenkomst

Eigenaresse Kim had een zogeheten bruikleenovereenkomst getekend voor Tov. Dat betekent dat zij geen aankoopsom hoefde te betalen, maar de hond wel bij haar woont en zij verantwoordelijk is voor de verzorging en de onderhoudskosten. De fokker mag in ruil fokken met de Border Collie en deze moet dan ook in de kennel bevallen. Tot de laatste pup verkocht was, zou de hond van Kim dus elders zijn.

Vreemde constructie

Een bruikleenovereenkomst (ook wel plaatsingsovereenkomst genoemd) is een vreemde constructie waarbij het welzijn van de hond om in een vertrouwde omgeving te kunnen bevallen en voor de pups te kunnen zorgen, geen rol speelt. Dit veroorzaakt veel stress bij het dier en wij raden een dergelijke overeenkomst dan ook af. Het is beter gewoon een hond te kopen zodat de hond binnen de eigen familiekring kan blijven.

Fokker wil de hond niet teruggeven

Wat Dier&Recht vaker tegen komt, is dat de fokker de hond na een bevalling niet meer terug wil geven. Dat was ook hier het geval. De fokker was bang dat ze voor reiskosten moest opdraaien of dat de hond gecastreerd zou worden, dus besloot ze eenzijdig de overeenkomst te ontbinden en het dier te houden. Dat vond ze wel zielig voor Kim en de kinderen van Kim (over de hond heeft ze het niet gehad), maar ja, business is business.

Schikking

Gelukkig zijn we er tijdens de zitting uitgekomen, en is Tov na twee maanden nu weer thuis. De fokker hoeft de reiskosten niet te betalen, dat scheelt haar weer een paar honderd euro en dat was het haar kennelijk waard om de hond te kidnappen.

Dier&Recht

Dier&Recht voert rechtszaken in het belang van het dier. Iedere rechtszaak vraagt veel tijd en inzet van onze kant. Als stichting kunnen we dit soort zaken alleen mogelijk maken dankzij onze donateurs. We hebben uw steun hard nodig in de strijd om het welzijn van de dieren te verbeteren. Help de dieren daarom nu met een donatie!

Deel dit artikel