Boete voor fokker van Perzische katten

Boete voor fokker Perzische katten
Schele kittens met platte snuiten en afgesloten neusgaten zijn niet schattig maar zielig. Foto ter illustratie, niet de katten uit het artikel.

Een kattenfokker uit Noord-Holland krijgt een boete van 2.250 euro voor het fokken met Perzische katten die niet voldoen aan de wet. Daarnaast is een fokverbod opgelegd voor alle aanwezige katten. Bij een volgende overtreding volgt een veel zwaardere boete. De inspectie door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vond plaats na een handhavingsverzoek van Dier&Recht.

Voor alle zeven katten een fokverbod

De inspecteurs stelden tijdens de inspectie vast dat alle zeven katten extreem kortsnuitig zijn. Het voorhoofd steekt verder uit dan de neus en de neusgaten zijn zeer vernauwd. Daarnaast hebben alle katten duidelijk zichtbare traanstrepen. Die worden veroorzaakt door verstopte traankanalen, een gevolg van het fokken op een extreem korte snuit.

Fokken met kortsnuitige katten is een zware overtreding

Sinds 1 januari 2023 wordt het fokken met kortsnuitige dieren standaard geclassificeerd als een zware overtreding. Fokkers die de wet overtreden, krijgen direct een boete van 1.500 euro per fokdier. Als de inspectiedienst vermoedt dat de fokker mogelijk doorgaat met fokken dan wordt een dwangsom opgelegd. Dan krijgt de fokker bij een volgende overtreding meteen een veel zwaardere boete.

De fokker uit Noord-Holland heeft met drie van de zeven katten gefokt. Omdat het niet om een professionele fokker gaat, heeft de NVWA de boete gehalveerd.

Dier&Recht is blij dat de NVWA serieus werk maakt van de handhaving. De tijd van waarschuwen is duidelijk voorbij. Het is hoog tijd dat fokkers zich minder bezighouden met het uiterlijk van hun dieren, en zich meer concentreren op de gezondheid!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.