Albert Heijn bant zieke honden uit advertenties

Allerhande

Albert Heijn gebruikte op Instagram een Franse Bulldog om de Allerhande aan te prijzen. Naar aanleiding van deze advertentie vroegen we Albert Heijn niet langer reclame te maken met kortsnuitige honden. En met succes!

Het verzoek van Dier&Recht

Veel mensen zijn gecharmeerd van het platgedrukte, gerimpelde snuitje van een Franse Bulldog, maar achter dat schattige uiterlijk schuilt een hoop ellende. Zelfs tijdens normale activiteiten krijgen de dieren nauwelijks voldoende zuurstof binnen. Bovendien gaan de veel te korte snuit en de gedrongen bouw gepaard met een grote hoeveelheid erfelijke aandoeningen: gebitsproblemen, moeite met eten, oogaandoeningen, rugaandoeningen, pootafwijkingen, geboorteproblemen en huidontstekingen.

Het gebruik van Franse Bulldog in reclames draagt bij aan de groeiende populariteit van deze dieren en een toename van het aantal fokkers. Om dit te voorkomen, vragen we bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en alleen reclames te maken met gezonde dieren.

Dier&Recht informeerde Albert Heijn over de problematiek rond kortsnuitige honden en verzocht de supermarktketen om het reclamebeleid aan te passen.

Telefonisch contact

Helaas reageerde Albert Heijn niet op dit verzoek. Afgelopen maand namen wij daarom telefonisch contact op met het de klantenservice van Albert Heijn. Uit het gesprek bleek dat er wel degelijk actie was ondernomen naar aanleiding van ons eerste bericht: Albert Heijn was zich aan het beraden en zou ons informeren over hun besluit.

De reactie van Albert Heijn

Deze week ontvingen we bericht van Albert Heijn: “We hebben je bericht doorgestuurd naar de verantwoordelijke afdeling. Ik wil je bedanken voor je e-mail. In het vervolg gaan we hierop letten bij het maken van de advertenties. Met vriendelijke groet en fijne feestdagen.”

Albert Heijn, bedankt voor dit mooie ‘kerstcadeau’! Dat veel winkels jullie voorbeeld mogen volgen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.