25.000 euro gedoneerd voor rechtszaak tegen kalverleed!

Kalf
Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Goed nieuws voor de 1,5 miljoen vleeskalveren in Nederland. Een kleine maand na de oproep om Dier&Recht te steunen in de rechtszaak tegen de staat, is het streefbedrag van 25.000 euro opgehaald.

Advocaat van de dieren

Dier&Recht noemt zichzelf niet voor niets advocaat van de dieren. Als de overheid niets doet om het welzijn van kalveren te verbeteren, is er soms maar één manier om dat toch af te dwingen: de rechter.  

Waar gaat het om?

1,5 miljoen vleeskalveren verblijven tijdens hun leven op gladde roostervloeren. Dat is erg slecht voor hun welzijn. Ze glijden uit, lopen verwondingen op en worden soms zelfs kreupel. De oplossing voor dit lijden is al heel lang bekend: zachte, comfortabele bodembedekking zoals stro of rubbervloeren. Onder druk van de sector en ondanks een al in 2007 aangekondigde verplichting van rubbervloeren in kalverstallen, weigert de minister dit nu uit te voeren.

En nu?

In een kleine maand tijd werd er 25.000 euro gedoneerd om in een rechtszaak tegen de staat de rubbervloeren af te dwingen. Dit geld zal gaan naar de advocaatkosten, griffierechten, proceskosten en een mogelijk hoger beroep. Dier&Recht heeft inmiddels een dagvaarding uitgebracht. Het ministerie heeft via de landsadvocaat gereageerd. We kijken uit naar de eerste zittingsdag, en hebben veel vertrouwen dat we deze belangrijke rechtszaak kunnen winnen.

Blijf op de hoogte van deze rechtszaak en onze andere campagnes door je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)