Koeien horen niet in hun eigen stront te liggen

Koe in stront

Bij de NVWA zijn zo’n 300 veehouderijen bekend, waar stelselmatig de welzijnswetten worden overtreden. Ondanks verscherpt toezicht wordt er nauwelijks opgetreden tegen de voortdurende misstanden op deze ‘risicobedrijven’. Help ons in de strijd tegen dierverwaarlozing en teken de petitie!

Geen schone droge ligplaats

De rapporten die inspecteurs van NVWA opmaakten op risicobedrijven zijn vaak schrijnend. Bij bijna één derde van alle inspecties hebben de dieren bijvoorbeeld geen schone en droge ligplaats. Dat is uiteraard wettelijk verboden. Artikel 3.4 Besluit houders van dieren verplicht dat ieder dier “een toereikende behuizing heeft onder voldoende hygiënische omstandigheden”. De overtreding leidt tot een enorm welzijnsprobleem. Koeien moeten tenminste twaalf uur, maar liever nog veertien uur, per dag kunnen liggen. Als er onvoldoende ligplaatsen zijn, of de ligplaatsen zijn volstrekt oncomfortabel, vertikken de koeien het om te gaan liggen. Hierdoor krijgen ze stress en slaaptekort. Dat leidt dan ook nog tot een slechte weerstand en kans op allerlei ziektes. Kortom, een drama voor de dieren.

Wet is wet

We hebben in Nederland wetten die dieren moeten beschermen. Zijn die wetten geweldig? Nee, wat ons betreft mogen ze véél strenger! Structureel dierenleed is in veel gevallen wettelijk toegestaan. Maar, die paar wetten die de dieren wél in bescherming nemen, moeten toch op zijn minst gehandhaafd worden?! In wat voor maatschappij leven we, als zelfs zeer ernstige overtredingen keer op keer voor kunnen komen onder toeziend ook van handhavingsinstantie NVWA?

Teken de petitie

Hier móet een eind aan komen. Veehouders die in de problemen zitten en daardoor hun dieren niet meer verzorgen hebben hulp nodig, maar bovenal moeten per direct de dieren uit hun onwettige, dieronterende situatie worden gehaald. Want ieder dier verdient toch bescherming?

Help ons de minister te overtuigen veel sneller en beter in te grijpen bij ernstige dierverwaarlozing en teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)