Foldex

Foldex

De Foldex of Exotic Fold is een kattenras ontstaan door kruising van de Exotisch Korthaar en de Scottish Fold. Van beide kattenrassen zijn juist de ziekmakendste eigenschappen overgenomen, namelijk de korte snuit van de Exotisch Korthaar en de gevouwen oren van de Scottish Fold. Terecht is er in Nederland geen erkenning (mogelijk) van dit ras, bij geen enkele organisatie. Door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken is de Foldex niet in staat tot normaal kattengedrag. Desalniettemin zijn er voor dit ras heel specifieke kattenliefhebbers te vinden.

Brachycefaal Obstructief Syndroom

De Exotisch korthaar, feitelijk een kortharige Pers, lijdt door zijn te korte snuit. De brachycefale vorm (ronde kop, korte snuit en brede kaakpartij) zorgt voor een groot aantal problemen. Als de schedel te breed is, kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder naar buiten (dystocia). De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. 

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben gebitsafwijkingen en daardoor pijn. Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan. Vaak komen naar binnen gekrulde oogleden (entropion) voor. De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er meer kans op beschadiging van de oogbol is. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog, waardoor het oog niet goed vochtig gehouden wordt.

Erfelijke nierziekte

Omdat de Foldex genen heeft van de Exotische korthaar, loopt hij het risico de ziekte PKD (Cystenieren) te krijgen. PKD erft immers dominant over. PKD geeft op jonge leeftijd nierfalen en leidt uiteindelijk tot de dood.

De gevouwen oren

De gevouwen oren bij de Foldex worden veroorzaakt door OCD (osteochondrodysplasie), een genetische afwijking in het kraakbeen. Het kraakbeen en de botontwikkeling zijn sterk afwijkend. Door de afwijkende groei ontstaan de gevouwen oren. Het kraakbeen in de rest van het lichaam is ook in meer of mindere mate aangedaan, wat ernstige afwijkingen aan poten en gewrichten tot gevolg kan hebben. Vaak worden om deze reden de kittens al vóór de leeftijd van dertien weken gecastreerd, dus al voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Kijk in deze link hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. 

Conclusie

De Foldex lijdt onder zijn extreme uiterlijk. Door het fokken op dit uiterlijk zijn de intrinsieke waarde, het welzijn en de gezondheid van het dier aangetast en kan het dier soortspecifiek gedrag niet uitoefenen. De Foldex is opzettelijk invalide gemaakt. Dit is cruel not cute.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)