Dwelf

Dwelf

De Dwelf is een Bambino Sphynx waar een American Curl bij is ingekruist om de vreemde gekrulde oren te krijgen. De Bambino Sphynx is ontstaan door kruising van de Munchkin en de Sphynx. Van beide kattenrassen zijn juist de ziekmakendste eigenschappen overgenomen, namelijk de korte poten en de kaalheid. Terecht is er in Nederland geen erkenning (mogelijk) van dit ras, bij geen enkele organisatie. Door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken is de Dwelf niet in staat tot normaal kattengedrag. Desalniettemin zijn er voor dit ras heel specifieke kattenliefhebbers te vinden.

De beschermende vacht ontbreekt

De Dwelf heeft geen haar. Door de kaalheid kan de kat niet zomaar naar buiten; de huid raakt snel beschadigd en de kans op zonnebrand is groot. In de winter lijdt hij vaak kou doordat hij geen vacht heeft. Verder hebben veel Dwelven last van gistinfecties op de huid.

Ontbreken van snorharen en tastharen

Katten hebben snorharen en tastharen. Tastharen zitten rond de ogen en de oren, en bij de poten. Snorharen en tastharen spelen een grote rol bij de zintuiglijke waarneming. De Dwelf heeft noch snorharen, noch tastharen. Hierdoor ontbreekt een essentieel deel van de zintuiglijke waarneming. Door het fokken op haarloosheid is de Dwelf bewust voor een deel blind gemaakt.

Zijn gebrekkige zintuiglijke waarneming maakt dat hij erg beperkt is in zijn bewegingen. Zo kan hij minder goed spelen dan gewone katten. Ook is hij sociaal gehandicapt; snorharen maken deel uit van de lichaamstaal van katten. Het dagelijks leven wordt gekenmerkt door ongerief, ongemak en onzekerheid.

De gekrulde oren

De naar achteren gekrulde oren zijn het gevolg van een mutatie. Het kraakbeen van de oren is stug waardoor de oren veel minder flexibel zijn. Normale kattenoren kunnen soepel bewegen en geluid opvangen van alle kanten. De Dwelf is door de onbeweeglijkheid van zijn oren nog meer beperkt in de zintuiglijke waarneming dan de Bambino Sphynx al was.

Problemen door de korte poten

Ook de korte poten (achondroplasie) beperken de kat in zijn bewegingen; hij kan niet goed lopen en springen en heeft een onhandige waggelende gang. Jacht- en speelgedrag worden hierdoor belemmerd. De onnatuurlijke manier van lopen heeft extreem veel spiermassa tussen de schouderbladen tot gevolg. De ruggengraat wordt daardoor naar binnen gedrukt, wat bij een deel van de dieren leidt tot scheefstand van de ruggengraat (lordose of kyfose). Door de druk van de wervelkolom ontstaat vervolgens een afplatting van de luchtpijp, waardoor de longcapaciteit sterk afneemt. De dieren kunnen hier ernstige hinder van ondervinden in de vorm van verminderde conditie en benauwdheid. De afwijkende vorm van de ruggengraat geeft ook nek- en rugpijn.

Andere medische aandoeningen door de te korte poten kunnen zijn: patella luxatie (losse knieschijf), snelle gewrichtsslijtage en nek- en rughernia’s.

Als beide ouders korte poten hebben, sterft 25 procent van de kittens al voor de geboorte in de baarmoeder. Vaak worden om deze reden de kittens al vóór de leeftijd van dertien weken gecastreerd, dus al voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Sterfte onder kittens

De Dwelf heeft een hogere kittensterfte dan katten met haar. Fokkers denken dat dit komt doordat de kale kittens meer moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen. Daarnaast komt het doodliggen van de kittens door de moederpoes vaker voor. Als oorzaak hiervan wordt de stroefheid van de vachtloze huid genoemd, die – samen met de korte pootjes – maakt dat de kittens niet makkelijk weg kunnen kruipen.

De dekkater wordt apart gezet of draagt een broekje

Vanwege het risico van zonnebrand mag de Dwelf niet of nauwelijks naar buiten. De katers uiten daarom hun specifieke katergedrag - zoals sproeien - in huis. De meeste eigenaren stellen dat niet op prijs, en om die reden worden de meeste katers gecastreerd. Dekkaters worden vanwege het sproeien vaak in een aparte ruimte opgesloten of moeten broekjes dragen.

Conclusie

De Dwelf lijdt door zijn extreme uiterlijk. Door dit uiterlijk zijn de intrinsieke waarde, het welzijn en de gezondheid van het dier aangetast, en kan het dier soortspecifiek gedrag niet uitoefenen (jachtgedrag, springen). De Dwelf is opzettelijk invalide gemaakt. Dit is cruel not cute.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)