Wanneer mag een kitten mee naar huis?

Katten in mand

Hoewel een kat veel tijd in huis doorbrengt, heeft hij veel van zijn natuurlijke gedrag behouden, zoals jachtgedrag. Een goede opvoeding is essentieel, anders lapt de kat alle regels aan zijn laars. En een goede opvoeding begint bij een goede socialisatie.

Socialisatieperiode

Dit is de periode dat een kitten went aan allerlei prikkels, zodat hij niet angstig wordt. In deze periode doet hij sociale vaardigheden op in de omgang met andere katten, andere dieren en mensen. De primaire socialisatieperiode vindt plaats rond de leeftijd van drie tot acht weken, de secundaire socialisatieperiode rond de leeftijd van acht tot zestien weken. De tweede periode is belangrijk om verder te ontwikkelen wat er in de eerste periode is geleerd.

Wanneer mag een kitten naar een nieuwe eigenaar?

Een algemene richtlijn hiervoor is lastig te geven. De wettelijke minimumleeftijd waarop een kitten van zijn moeder gescheiden mag wordt, is zeven weken. Hij kan zich vanaf die leeftijd zelf redden, maar over het algemeen is zeven weken te jong. Het is sterk afhankelijk van de omgeving waarin de kitten zich bevindt. In het geval van een prikkelarme omgeving (een omgeving zonder kinderen, zonder andere dieren en misschien zelfs zonder andere mensen) of een zeer angstige moederpoes, kan het verstandig zijn om de kitten vóór het einde van de eerste socialisatieperiode naar een nieuwe omgeving te laten gaan, zodat de secundaire socialisatie beter verloopt.

Onder normale omstandigheden is het beter om een kitten bij zijn moeder en nestgenoten te houden tot hij veertien weken oud is, zeker als hij in het nieuwe huis geen andere katten om zich heen zal hebben. Van zijn moeder en nestgenoten leert hij immers sociaal gedrag. Let goed op welke sociale vaardigheden je kitten al heeft opgedaan in het nest. Waren er andere volwassen katten in de buurt? Is de kitten regelmatig opgepakt door verschillende mensen en eventueel ook door kinderen? Als je een hond in huis hebt, kan het raadzaam zijn een kitten te zoeken die al in zijn eerste acht weken regelmatig in contact is geweest met een hond.

Als een kitten in zijn eerste weken goed gesocialiseerd is, scheelt dat in de opvoedperiode erna. In principe is een goed gesocialiseerde kitten ook al zindelijk en weet hij om te gaan met de kattenbak. De kattenmoeder en de fokker hebben dit werk al voor je gedaan.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)