Nasopharyngeale poliep (poliep in keel, neus en/of gehoorgang)

Categorie
Keel Neus Oor
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Afhankelijk van de plaats van de poliep, Benauwdheid (met open bek ademen), Schudden met de kop, Snot/ neusuitvloeiing, Vies en pijnlijk oor
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een nasopharyngeale poliep is een goedaardig gezwel, dat ontstaat vanuit het middenoor, de buis van Eustachius of de neus- of keelholte. De poliep zit vaak aan een lange dunne steel en kan daardoor in de neusholte, keel of gehoorgang verdwijnen en daar groeien.

Afhankelijk van de plaats waar de poliep zit, variëren de klachten. In de neus: niezen, chronische verkoudheid, soms benauwdheid. In de keel: moeite met slikken. In de gehoorgang: oorontsteking, middenoorontsteking en chronische eenzijdige oor-problemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts. Vaak zijn beeldvormende techniek  MRI, röntgenfoto’s, rinoscopie (in de neus kijken met een camera) nodig om de poliep op te sporen. Soms kan de poliep uit het oor steken en met het blote oog gezien worden.

Behandeling

De poliep kan in veel gevallen middels een operatie verwijderd worden door een dierenarts. Poliepen komen na de operatie vaak terug op dezelfde plek.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina