Haarloosheid (naaktkat)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Kaalheid, Verkleuring van de huid
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Haarloosheid bij de kat wordt veroorzaakt door een recessief overervende mutatie, die bewust bij veel kattenrassen is ingefokt. Bij deze katten zijn ook de snor- en tastharen afwijkend of afwezig.

Zonder haar raakt de huid sneller beschadigd, en is het risico van zonnebrand groot. Als gevolg van zonnebrand komt huidkanker vaker voor bij deze katten. Ze hebben moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, en hebben het snel te koud. Katten zonder haar hebben een verhoogd risico op huid- en oorontstekingen als gevolg van gistinfecties (Malassezia).

Haren en snorharen zijn belangrijk voor de communicatie met soortgenoten. Katten zonder snorharen en vacht kunnen aan andere katten niet goed laten zien hoe ze zich voelen. Snorharen en vacht zijn ook heel belangrijk voor zintuigelijke waarneming: door de positie van hun vacht en snorharen weten katten precies waar ze zich bevinden in de ruimte. Een kat zonder vacht en snorharen is dus voor een deel ‘stom en blind’. Dit alles betekent dat haarloosheid het welzijn van de kat ernstig aantast.

Diagnose

Haarloosheid is gewoon te zien aan het ontbreken van vacht en snorharen. Soms zijn snorharen deels aanwezig, maar dan wel in afwijkende vorm.

Behandeling

Er is geen behandeling voor haarloosheid. Katten zonder haar moeten worden beschermd tegen kou en schadelijke zonnestralen. Als er huid- en oorontstekingen door gistinfecties ontstaan, kunnen die worden behandeld.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina