Fibrosarcoom (kwaadaardige bindweefselkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
In beginstadium geen symptomen, Knobbelvormige dikte (vaak ter hoogte van de schouderbladen), Mank lopen, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een fibrosarcoom is een kwaadaardige tumor van bindweefselcellen. Bij katten die injecties krijgen, lijken de tumoren vaker voor te komen op de plek waar de injecties toegediend worden. De tumor is lokaal agressief en groeit met kleine uitlopers tot diep in het lichaam. Uitzaaiingen komen minder vaak voor, maar als het gebeurt, is het meestal in de longen. Deze aandoening kan voorkomen bij alle katten en wordt vaker gezien bij onderstaande rassen.

Diagnose

De uiteindelijke diagnose wordt gesteld door de dierenarts na het nemen van biopten. Met röntgenfoto’s kan onderzocht worden of er uitzaaiingen zijn in de longen.

Behandeling

Met een operatie kan de tumor verwijderd worden. Deze tumoren moeten zeer ruim verwijderd worden omdat ze anders snel terug groeien door achtergebleven cellen. Chemotherapie en bestraling worden soms toegepast om teruggroei te vertragen. Sinds enkele jaren bestaat er een medicijn (Oncept®) dat na het verwijderen van de tumor op de operatieplek kan worden geïnjecteerd. Dit vertraagt het teruggroeien van de tumor op deze plek.

Deel deze pagina