Dilatatieve cardiomyopathie (DCM) (hartziekte door wijde en slappe hartspier)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Benauwdheid (met open bek ademen), Bleke slijmvliezen, Conditieverlies, Dikke buik (door vochtophoping), Hijgen, Plotselinge dood, Sloomheid, Soms geen symptomen, Verhoogde hartslag, Vermoeidheid na inspanning
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Cardiomyopathie is een ander woord voor hartspierziekte. Bij dilatatieve cardiomyopathie is de hartspier wijd en slap geworden en pompt daardoor onvoldoende bloed rond. In het hart zijn kleppen aanwezig die terugstroom van het bloed voorkomen. Maar bij een te wijd hart sluiten de hartkleppen niet goed af, waardoor het bloed terugstroomt. Op deze manier wordt de hartfunctie nog slechter.

Er ontstaat ophoping van vocht in de longen, waardoor benauwdheid wordt veroorzaakt. Er ontstaan hartritmestoornissen. Het hart kan heel plots stoppen met werken, met de dood tot gevolg.

Diagnose

De diagnose hartspierziekte wordt door de dierenarts gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Bij het vermoeden van hartziekte, is er een echo van het hart nodig om uit te zoeken om welke vorm van hartziekte het gaat.

Behandeling

Genezing van deze aandoening is niet mogelijk. Medicijnen kunnen de capaciteit van het hart ondersteunen en vocht uit de buik en longen afdrijven. Dit geeft tijdelijk verbetering.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina