Atriumseptumdefect (lekkage in het tussenschot van het hart)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Benauwdheid (met open bek ademen), Bleke slijmvliezen, Dikke buik (door vochtophoping), Hijgen, Plotselinge dood, Plotselinge sloomheid, Soms geen symptomen, Verhoogde hartslag, Vermoeidheid na inspanning
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een atriumseptumdefect is een aangeboren hartaandoening. Er zit een gaatje tussen de linker en rechter boezem van het hart waardoor het bloed de verkeerde richting op stroomt. Als het gaat om een kleine opening is er weinig aan de hand.

Als het om een grotere opening gaat, kan de bloedsomloop inefficiënt worden. Het hart raakt na verloop van tijd overbelast en werkt niet goed meer. Overbelasting van het hart wordt ‘hartfalen’ genoemd. Er ontstaat zuurstofgebrek in het bloed en een algemeen gevoel van vermoeidheid. Er kan vocht in de longen en zelfs in de buik achterblijven waardoor benauwdheid en een dikke buik ontstaan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het maken van een echo van het hart door een veterinaire radioloog. Met een röntgenfoto van de borstkas wordt bekeken hoeveel vocht er al in de longen wordt vastgehouden. 

Behandeling

Het behandelen van een klein atriumseptumdefect is niet altijd nodig. Bij grote afwijkingen kunnen medicijnen de capaciteit van het hart ondersteunen, en kan vocht uit de buik en longen afgedreven worden. Met een operatie het gat dichtmaken is vooralsnog niet mogelijk bij de kat.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina