Anaalkliercarcinoom (kwaadaardige kanker van de anaalklier)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Diarree, Niet kunnen poepen, Persen op de ontlasting, Pijn bij het poepen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een anaalkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het weefsel van de anaalklieren. De tumor groeit in de binnenkant van de anus en geeft daardoor pijn tijdens het poepen. De kat gaat persen op de ontlasting en daardoor kan er bloed bij te zien zijn. De omgeving van de anus kan door de dikte gaan uitpuilen. De tumor kan afwijkende stoffen (calcium) af gaan geven waardoor veel drinken en veel plassen kan opvallen. Dit is zeer ernstig er vraagt om direct ingrijpen.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door een dierenarts, op basis bovenstaande symptomen, onderzoek van de einddarm, waar de verdikkingen te voelen zijn en bloedonderzoek (calcium). Door het onderzoeken van het weefsel (biopten) wordt er zekerheid verkregen.

Behandeling

Met een operatie door een dierenarts of veterinaire chirurg kan de tumor soms verwijderd worden. Deze operatie is risicovol doordat het in het gebied van de sluitspier zit. Zenuwen en bloedvaten kunnen beschadigd raken. Als dat gebeurd kan ontlasting niet meer opgehouden worden. Uitzaaiingen zijn soms al aanwezig. 

Deel deze pagina