Amyloïdose (afzetting van eiwit in organen)

Categorie
Nieren & urinewegen
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Geelzucht, Slecht eten, Sloomheid, Uitdroging, Veel drinken, Veel plassen, Veel slapen, Vermageren
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Amyloïdose is een stofwisselingsziekte. Zonder duidelijke reden wordt er een eiwit (amyloïd) gevormd in het lichaam, dat zich opstapelt in lever, nieren of alvleesklier. Is er sprake van te veel van dat afwijkende eiwit, dan kunnen die organen hun werk niet meer doen. Nierfalen, leverproblemen of suikerziekte ontstaan daardoor.

Diagnose

Na lichamelijk onderzoek door een dierenarts, aangevuld met bloedonderzoek kan de algemene diagnose lever- of nierziekte gesteld worden. De diagnose kan alleen precies gesteld worden door het nemen van biopten van de lever, nier en alvleesklier. Vaak wordt de diagnose pas gesteld door pathologisch onderzoek (onderzoek na de dood). Niet alle dieren die nier- of leverfalen ontwikkelen worden na de dood onderzocht. Daardoor wordt het voorkomen van de aandoening waarschijnlijk ernstig onderschat. Meer onderzoek is nodig.

Behandeling

Genezing is niet mogelijk door een behandeling. Met medicijnen en speciale voeding kunnen lever en nieren tijdelijk wat ontlast worden. Wanneer door de amyloïdose suikerziekte optreedt, kan de suikerziekte behandeld worden met insuline.

Deel deze pagina