Tips en advies bij de aanschaf van een hond

Een echte dierenliefhebber kiest voor een gezonde, fitte hond en niet voor een zieke hond met een extreem uiterlijk. Een echte dierenliefhebber informeert zich goed, en trapt niet in geruststellende verhalen van fokkers of het schattige uiterlijk van een pup. Realiseer je goed dat jouw koopgedrag van invloed is op het aantal zieke (ras)honden op de wereld!

Tips voor de aanschaf van een hond

  1. Rashonden kampen met meer inteelt, en met meer schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen, en leven korter dan niet-rashonden. Kies liever voor een niet-rashond, dus een bastaardhond of kruising.
     
  2. Kijk eerst eens in de Nederlandse asielen of daar geen leuke hond aangeboden wordt.
     
  3. Kies je toch voor een rashond, neem dan de volgende aandachtspunten serieus:
    1. Check van tevoren op de RashondenWijzer welke erfelijke aandoeningen er voorkomen bij het ras van je keuze.
    2. Controleer in de RashondenWijzer welke medische testen en DNA-testen er voor deze erfelijke aandoeningen beschikbaar zijn, en vraag de resultaten op bij de fokker.
    3. Een stamboom zegt alleen iets over de afstamming van de hond, dus wie de ouderdieren en de voorouders zijn. Het is geen garantie voor gezondheid.
    4. Dat fokkers lid zijn van een rashondenvereniging zegt niet zo veel. Deze verenigingen behartigen te vaak alleen de belangen van fokkers en niet die van honden.
    5. Laat je vóór de aanschaf adviseren door een deskundige, ook al kost dit wat geld. Dat kan een dierenarts zijn of de Stichting Fokregistratie & Gezondheidsbeheer (Ras)honden. Zij kunnen je onder andere adviseren over het type hond dat bij je past, en je vertellen of de door jou gekozen hond op een gezonde manier is gefokt.
       
  4. Lees het koopcontract van tevoren zorgvuldig en vraag eventueel iemand met juridische kennis om er ook naar te kijken. Wat het koopcontract betreft, dien je met name aandacht te besteden aan de volgende aspecten:
    1. Sommige fokkers willen het koopcontract en andere papieren pas geven op het moment dat je de hond komt ophalen. Trap daar niet in!
    2. Bestudeer met name de garantiebepalingen en uitsluitingsclausules. Als er bijvoorbeeld veel ziektes van garantie zijn uitgesloten bij het ras van je keuze, dan deugt er iets niet.
    3. In sommige koopcontracten staat zelfs (ergens achter in de toelichting) dat de hond een zogenoemd “gebrekkig product” is. Daarmee geeft de fokker van tevoren toe dat de kans groot is dat je een zieke hond koopt. De reden waarom dit in het contract staat, is dat je dan geacht wordt op de hoogte te zijn van het risico, en dus geen schadevergoeding kunt eisen als de hond inderdaad ziek is geworden. Zo’n hond moet je zeker niet aanschaffen!
       
  5. Hoe kun je weten of je een gezonde hond aanschaft?
    1. Helaas, als de dierenarts van de fokker een gezondheidsverklaring voor een pup afgeeft, dan zegt dat niet zo veel. Het is een momentopname van een heel jong dier, die meestal weinig zegt over de toekomst of over erfelijke aandoeningen. Sommige dierenartsen werken (te) nauw samen met fokkers. Neem bij twijfel contact op met je eigen dierenarts.
    2. Er zijn verschillende puppychecklists op het internet te vinden. Malafide fokkers lezen deze checklists echter ook en passen hun verkooptactiek erop aan.
    3. Helaas is het zo dat de controle op fokkers en handelaren in Nederland sterk te wensen overlaat. Het is buitengewoon lastig om een gezonde rashond aan te schaffen. Vandaar nogmaals ons advies: koop een niet-rashond. Dan loop je minder risico.
       
  6. De pup dient gechipt en gevaccineerd te zijn. Dat staat in het dierenpaspoort of het vaccinatieboekje dat je bij de pup hoort te krijgen. Bestudeer de gegevens goed en vraag eventueel om een kopie, zodat je die aan een deskundige – bijvoorbeeld je eigen dierenarts – kunt overleggen.
     
  7. Neem een dierenverzekering voor medische kosten, en controleer of er bij het ras van je keuze veel erfelijke aandoeningen zijn uitgesloten van vergoeding. Als dat zo is, dien je extra alert te zijn.
     
  8. Wil je op de hoogte blijven van de misstanden binnen de rashondenfokwereld, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Dier&Recht en volg ons op sociale media. Wil je ons helpen de rashonden weer gezond te krijgen? Doneer dan nu. Namens de rashonden, bedankt!
Deel deze pagina