Zink-responsieve dermatose (huidaandoening door tekort aan zink)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed
Symptomen
Aangetaste huid op gezicht en voeten, Dikkere huid, Groeivertraging, Haarverlies, Schilferige en/of korstvormige huid, Vertraagde wondgenezing
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Zink-responsieve dermatose is een huidaandoening door een tekort aan het mineraal zink. Honden met deze aandoening kunnen zink niet goed uit de voeding opnemen, waardoor er een tekort aan ontstaat (zinkdeficiëntie). Hierdoor ontstaan veranderingen in de huid. Het begint met haaruitval en verdikking en ontsteking van de huid van de poten en de kop. De huidveranderingen breiden soms uit uit over de rest van het lichaam. In geval van een ernstig tekort aan zink zal ook groeiachterstand en verminderde wondgenezing optreden. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge, snelgroeiende pups van grote rassen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek in combinatie met nader onderzoek van huid. De respons op de behandeling draagt bij aan het stellen van de diagnose.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van extra zink om het tekort eraan op te lossen. Dit leidt in de meeste gevallen tot snel herstel, maar dient wel levenslang volgehouden te worden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina