Voorste-kruisbandlaesie ('voetbalknie')

Categorie
Bewegingsapparaat
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Afwijkende gang en stand (achterpoten), Bewegingsproblemen, Kreupelheid, Pijn in de poten, Zwellingen van de gewrichten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een voorste kruisbandlaesie, ook wel 'voetbalknie' bij de mens genoemd, is een aandoening van de knie ten gevolge van een gedeeltelijke of gehele afscheuring van de voorste kruisband. De voorste kruisband van de knie loopt van boven naar beneden en van achter naar voren over de knie en is betrokken bij de stabilisatie van het kniegewricht. Bij een afscheuring van de voorste kruisband wordt de stabiliteit van de knie verminderd en zal het gewrichtskapsel uitgerekt worden, wat pijn geeft en leidt tot vochtophoping (verdikking) van de knie. Wanneer de aandoening niet tijdig verholpen wordt, zal continue irritatie van de knie leiden tot artrose en mogelijk letsel van de knieschijf. Doordat bij bepaalde hondenrassen de hoek van het kniegewricht groter is dan normaal, komt er meer kracht op de knie te staan wanneer op de poot gesteund wordt, waardoor deze krachten onvoldoende kunnen worden opgevangen door o.a. de kruisbanden en deze zullen scheuren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het maken van een röntgenfoto van de knie.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een specialistische operatie waarbij de knie gestabiliseerd wordt. Daarnaast moeten ontstekingsremmers gegeven worden, dient een te zware hond af te vallen en getraind te worden om meer spieropbouw te krijgen.

Deel deze pagina