Ventrikelseptumdefect (lekkage in tussenschot hartkamers)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Hartfalen, Hartproblemen, Hartruis, Lusteloosheid, Moeite met inspanning, Snel kloppend hart
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

BIj een ventrikelseptumdefect (VSD) is er een opening (defect) in het wand (septum) tussen de rechter- en linker hartkamer (ventrikel). Hierdoor kan het bloed direct vanuit de linkerhartkamer naar de rechter hartkamer stromen, in plaats van eerst langs de longen. Afhankelijk van de grootte van de opening stroomt een meer of mindere grote hoeveelheid bloed van de linker harthelft naar de rechter harthelft. Dit leidt tot extra belasting van het hart.

Bij een groot defect zal er geen of nauwelijks verschil zijn in de druk tussen beide kamers, waardoor het bloed vanuit de rechter harthelft naar de linker harthelft zal stromen. Hierdoor komt het bloed niet langs de longen en zal niet voorzien worden van verse zuurstof, waardoor het lichaam te weinig nieuwe zuurstof ontvangt en cyanose (blauwverkleuring van de huid t.g.v. te weinig zuurstof) optreedt. Doordat het hart overbelast raakt, moet het harder pompen. Uiteindelijk zal dit de capaciteit van het hart overtreffen, wat leidt tot hartfalen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het horen van een hartruis op een bepaald moment in de hartslag en wordt bevestigd met een echo van het hart (doppler-echocardiografie).

Behandeling

Er kan geen behandeling worden uitgevoerd om het defect te verhelpen. Het hart zal meestal ondersteund moeten worden met medicatie.

Deel deze pagina