Uveo-dermatologisch syndroom (verbleken van huid/haar en aantasting netvlies door afweersysteem)

Categorie
Ogen
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige blindheid, Huidverkleuring, Jeuk, Losraken retina, Ontsteking van het oogslijmvlies, Pigmentverlies in de neus, Pigmentverlies op huid, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Het uveo-dermatologisch syndroom is een aandoening waarbij het afweersysteem een reactie geeft tegen het pigmentmolecuul melanine in de huid en het netvlies van het oog. Dit leidt tot verlies van pigment in de huid en slijmvlies van onder meer de neus, lippen, oogranden en voetzolen. Qua oogproblemen kunnen oogontsteking (uveïtis), loslating van het netvlies (retina), glaucoom, cataract en (uiteindelijk) blindheid optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en nader onderzoek van de huid en ogen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van medicatie tegen de oogontsteking en het onderdrukken van de reactie van het afweersysteem. De behandeling moet levenslang worden voortgezet en de oogboldruk moet regelmatig worden gemeten om glaucoom snel te kunnen waarnemen en behandelen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina