Uraatstenen (bepaald type urinewegstenen)

Categorie
Nieren urinewegen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Bloed in de urine, Ernstig ongemak, Irritatie, Nierfalen, Pijn tijdens plassen, Terugkerende blaasontsteking, Verhoogde persdrang, Verstopping van de urinebuis
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Uraatstenen zijn een bepaald type urinestenen die ontstaan ten gevolge van een verminderde afbraak van urinezuur. De aandoening wordt ook wel hyperuricosurie genoemd (een te hoog gehalte aan urinezuur in de urine). Eiwitten worden afgebroken door de lever en nieren. Hierbij ontstaat onder andere urinezuur dat door de lever verder afgebroken wordt. De afbraakproducten die hierbij ontstaan, worden via de nieren met de urine uitgescheiden. De lever van hondenrassen met deze erfelijke aandoening, waarvan de dalmatische hond het bekendste ras is, is minder goed in staat om dit urinezuur verder af te breken. Daardoor komt het urinezuur in verhoogde hoeveelheid in de urine terecht. Het urinezuur klontert samen met andere stoffen in de urine en vormt op deze manier kristallen in de urine, de zogenaamde uraatstenen. 

De verschijnselen ten gevolge van deze stenen zijn afhankelijk van waar ze zich vormen en terechtkomen. Wanneer de stenen vastlopen in de urineleiders van de nieren, raken de nieren ernstig beschadigd, wat buikpijn en nierfalen veroorzaakt. Als de stenen zich in de blaas bevinden, ontstaat er blaasontsteking (cystitis). De urinestenen kunnen zich verplaatsen naar de plasbuis. Kleine urinestenen zullen de plasbuis worden uitgeplast. Grotere stenen lopen vast in de plasbuis, die verstopt raakt. De hond kan dan niet of nauwelijks meer plassen en hij heeft pijn bij plassen. De urine kan op deze manier niet weg uit de blaas, waardoor deze kan knappen en een levensbedreigende situatie zal ontstaan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en uitgebreid onderzoek van de urine. Door middel van analyse van de urine in het laboratorium kan vastgesteld worden dat het om uraatstenen gaat. Voor bepaalde rassen is een DNA-test ontwikkeld.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het herstellen van de urineafvoer door het verwijderen van de urinesteen en het voorkomen van de vorming van nieuwe urinestenen door de hond voldoende te laten drinken en zo de concentratie urinezuur in de urine zo laag mogelijk te houden.

Deel deze pagina