Spina bifida (open ruggetje)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Coördinatieproblemen, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Groeiproblemen, Incontinentie, Neurologische afwijkingen, Open rug, Pijn, Rugpijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Spina bifida, oftewel een open ruggetje, is een neurologische aandoening die op elke plek in de rug kan ontstaan, maar meestal optreedt in de staartregio. Doordat de wervels en huid niet goed zijn aangelegd, staan de zenuwen van het ruggenmerg in verbinding met de buitenwereld. Bovendien kan het ruggenmerg zelf ook afwijkend zijn ontwikkeld. De mate waarin de wervels en huid niet goed zijn aangelegd bepaalt welke verschijnselen die zullen optreden. De verschijnselen lopen uiteen van géén tot ernstige uitval van zenuwen en daardoor coördinatieproblemen, verlamming en/of incontinentie. Bij ernstige defecten in het wervelkanaal worden de verschijnselen bovendien ook al op pasgeboren of zeer jonge leeftijd gezien.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een neurologisch onderzoek.

Behandeling

Het open ruggetje kan in sommige gevallen via een zeer invasieve operatie hersteld worden, maar vaak is er al sprake van uitval van zenuwen en heeft een behandeling geen zin.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina