Sick sinus syndroom (hartziekte van de sinusknoop)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Benauwdheid, Ernstig ongemak, Flauwvallen, Hartritmestoornissen, Hartruis, Lusteloosheid, Moeite met inspanning, Snel buiten adem, Snel kloppend hart, Trage hartslag, Vermoeidheid, Zwakte
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Het sick sinus syndroom is een hartaandoening, waarbij het normale ritme van het hart is ontregeld. De elektrische impuls die ervoor zorgt dat het hart samentrekt, wordt veroorzaakt door de sinusknoop van het hart. In geval van het sick sinus syndroom functioneert deze sinusknoop niet goed. Het hart trekt daardoor onregelmatig samen en de hartslag is vaak langzamer en soms ook sneller dan normaal. Sommige honden ondervinden geen verschijnselen van deze aandoening, vooral als ze nauwelijks actief hoeven te zijn. Verschijnselen treden op doordat het hart onvoldoende in staat is om het bloed voldoende snel door het lichaam te pompen. Hierdoor treden zwakte, flauwtes, vermoeidheid en soms zelfs plotselinge sterfte op.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en nader onderzoek van het hart (elektrocardiogram).

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicatie om het hartritme te normaliseren en in ernstigere gevallen dient er een pacemaker geplaatst te worden.

Deel deze pagina