Pyometra (baarmoederontsteking)

Categorie
Voortplantingsorganen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Buikpijn, Ernstig ongemak, Infecties, Koorts, Lusteloosheid, Onvruchtbaarheid, Sloomheid, Veel drinken, Veel plassen, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Pyometra is een baarmoederontsteking, waarbij veelal pus in de baarmoeder aanwezig is. Deze aandoening komt dus alleen voor bij niet-gesteriliseerde teven. Het wordt vaker gezien bij oudere honden en zo'n 25% van de vrouwelijke niet-gesteriliseerde honden krijgt ermee te maken. De verschijnselen zijn veel drinken en veel plassen, sloomheid, koorts, donkerder rode slijmvliezen en witte/gele (pussige) uitvloeiing uit de vulva (zeker niet altijd aanwezig). De erfelijkheid van deze aandoening is nog niet volledig uitgezocht, mogelijk zijn meerdere genen en factoren erbij betrokken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt wel dat bepaalde rassen gevoeliger zijn voor deze aandoening dan andere, maar het kan bij alle rassen voorkomen.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld op basis van de verschijnselen en een echo en/of röntgenfoto van de buik. Soms dient er ook bloedonderzoek gedaan te worden om andere oorzaken van het veelvuldig plassen en drinken uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de baarmoeder en eierstokken (sterilisatie), gevolgd door een kuur pijnstilling en (evt.) antibioticum.

Deel deze pagina