Pulmonaalstenose (vernauwing van de longslagader)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Benauwdheid, Conditieverlies, Flauwvallen, Groeivertraging, Hartfalen, Hartruis, Hoesten, Moeite met inspanning, Sloomheid, Verhoogde hartslag, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Pulmonaalstenose is een hartaandoening waarbij door een vernauwing van de longslagader (arterie pulmonalis) het hart harder moet pompen om een adequate bloedcirculatie te behouden. Het is een veel voorkomende aangeboren hartafwijking bij de hond, waarbij bepaalde rassen zijn gepredisponeerd. Door de vernauwing van de longslagader moet het hart harder pompen, dus harder samenknijpen, waardoor deze erg gespierd en vergroot zal worden. Dit klinkt positief, echter moeten deze spieren van het hart ook geheel van bloed worden voorzien, wat niet altijd lukt. Er kan sprake zijn van kleine hartinfarcten en ernstige ritmestoornissen, welke tot flauwvallen of tot plotseling sterfte kunnen leiden. De meeste honden met een ernstige vernauwing overlijden al op jonge leeftijd. Bij minder ernstige vormen hoeft het hart minder hard te pompen en is er vaak een (redelijk) normale levensverwachting.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, het horen van een hartruis en een uitgebreid onderzoek van het hart (echocardiografie).

Behandeling

De behandeling is zeer invasief en specialistisch en bestaat uit het verwijden van de longslagader met behulp van een soort ballon.

Deel deze pagina