Primaire secretoire otitis media (middenoorontsteking)

Categorie
Oren
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Coördinatieproblemen, Depressie, Ernstig ongemak, Externe oorontsteking, Gehoorverlies, Gezichtsverlamming, Jeuk rond de oren, Pijn aan de kop, Voortdurend de kop bewegen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Primaire secretoire otitis media is een ooraandoening, waarbij ontsteking en slijmerige inhoud in het middenoor aanwezig is. Het middenoor bevindt zich tussen het binnenoor en het trommelvlies. Het slijm ontstaat door een verhoogde productie en/of een verminderde afvoer ervan. Door het slijm raakt het middenoor verstopt, neemt de druk in het middenoor toe en wordt het trommelvlies naar buiten geduwd. De aandoening veroorzaakt veel pijn in het hoofd, dat kan uitstralen naar de nek. De hond zal de kop gestrekt of scheef houden, schudden met de kop, krabben aan de kop en oren en kermen van de pijn. Daarnaast kan het evenwichtsorgaan verstoord raken en zenuwen van de kop aangetast worden waardoor de lippen en oren gaan afhangen. Ook kunnen doofheid, toevallen en ernstige vermoeidheid optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid ooronderzoek, aangevuld met een röntgenfoto en/of CT-scan van de kop.

Behandeling

De behandeling is invasief en bestaat uit het verwijderen van het slijm via het trommelvlies, het toedienen van ontstekingsremmers en/of antibioticum. Het kan nodig zijn om de behandeling vaker te herhalen, omdat het slijm zich blijft ophopen. Een alternatieve behandeling bestaat uit een invasieve, specialistische operatie, waarbij het bot rond het middenoor wordt geopend.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina