Persisterende rechteraortaboog (blijvende rechter [i.p.v. linker] aortaboog)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig

Symptomen

Braken, Conditieverlies, Ernstig ongemak, Gewichtsverlies, Groeivertraging, Ontsteking van de slokdarm, Problemen voedselinname (voedsel lekt soms uit de neus)

Beschrijving

Persisterende rechteraortaboog is een aandoening waarbij de abnormale ontwikkeling van de hoofdslagader (aorta) leidt tot afknelling van de slokdarm. Normaal gesproken loopt de aorta vanuit de linkerharthelft via de linkerzijde naar de rest van het lichaam. In dit geval loopt de aorta niet alleen via de linkerzijde, maar kan het bloed voor een deel via de rechteraortaboog aan de rechterzijde stromen. Voor de bloedstroom heeft dit geen gevolgen, maar de rechteraortaboog vormt op deze manier een soort ring die om de slokdarm en luchtpijp komt te liggen. De wand van de luchtpijp is vaak stevig genoeg om hiertegen weerstand te bieden, maar de slokdarm niet. De rechteraortaboog zorgt ervoor dat het voedsel in de slokdarm (grotendeels) wordt tegengehouden, wat ertoe leidt dat de hond veelvuldig zijn voedsel (passief, zonder moeite en buikpers) zal uitbraken. Dit zal al op jonge leeftijd gezien worden, op het moment dat de pup over gaat op (grotere hoeveelheden) vast voedsel.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de borstkas.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve, specialistische operatie, die voor volledig herstel kan zorgen als deze tijdig wordt uitgevoerd.

Rashonden

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)