Paradontitis

Categorie
Overige aandoeningen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Slechte adem, Kauwproblemen, Losse tanden en/of kiezen, Ontstoken tandvlees
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Paradontitis is een ontsteking van het tandvlees, het kaakbot en alle structuren die de tanden en kiezen vastzetten in het gebit.

Als paradontitis langer aanwezig is dan wordt het de kaak aangetast en kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Klachten die hierbij horen zijn: rood tandvlees, tandvlees dat gemakkelijk bloedt, blootliggende wortels van tanden en kiezen met tandplak en tandsteen, en een onaangename geur uit de bek. In ernstige gevallen kan het kaakbot heel dun worden en breken. Al met al een pijnlijke aandoening. Bij sommige hondenrassen is een verhoogde gevoeligheid voor parodontitis vastgesteld.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinische verschijnselen. Het tandvlees is rood en bij aanraken bloedt het snel. In vergevorderd stadium zitten tanden en kiezen los en is er sprake van een gebit vol met tandplak en tandsteen. De ernst van de aandoening kan door een dierenarts worden vastgesteld door inspectie van het gebit en aanvullend onderzoek zoals het maken van röntgenfoto’s van het gebit.

Behandeling

Is paradontitis in een beginstadium dan kan dagelijks tandenpoetsen al veel verlichting geven en voorkomen dat tanden en kiezen getrokken moeten worden. Vaak is gebitsreiniging onder verdoving noodzakelijk. In een aantal gevallen moeten tanden en kiezen onder verdoving worden verwijderd via een uitgebreide gebitsbehandeling. Daarna zal altijd dagelijks gebitsverzorging nodig zijn.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina