Pancreatitis (alvleesklierontsteking)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Braken, Buikpijn, Ernstig ongemak, Koorts, Ontsteking, Shock, Sloomheid, Uitdroging, Verminderde eetlust, Verteringsproblemen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier, waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen en waarvoor bepaalde rassen gevoeliger zijn. Pancreatitis leidt tot braken, uitdroging, sloomheid, koorts en een zeer pijnlijke buik. De aandoening komt vooral voor bij volwassen of oudere honden (>7 jaar). De aandoening kan een langdurig (chronisch) verloop hebben, waarbij de verschijnselen niet altijd direct tot de diagnose leiden, of een (per)acuut verloop, met zeer ernstige verschijnselen en een snel verslechterend verloop.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, een echo van de buik en de resultaten van een specifieke bloedtest (pancreas lipase bepaling).

Behandeling

De behandeling bestaat uit pijnstilling, het onderdrukken van de misselijkheid, het voorkomen van uitdroging door middel van een infuus en eventueel dwangvoeren (met vetarm, goed verteerbaar voedsel).

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina