Pancreatitis (alvleesklierontsteking)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig

Symptomen

Braken, Buikpijn, Ernstig ongemak, Koorts, Ontsteking, Shock, Sloomheid, Uitdroging, Verminderde eetlust, Verteringsproblemen

Beschrijving

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier, waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen en waarvoor bepaalde rassen gevoeliger zijn. Pancreatitis leidt tot braken, uitdroging, sloomheid, koorts en een zeer pijnlijke buik. De aandoening komt vooral voor bij volwassen of oudere honden (>7 jaar). De aandoening kan een langdurig (chronisch) verloop hebben, waarbij de verschijnselen niet altijd direct tot de diagnose leiden, of een (per)acuut verloop, met zeer ernstige verschijnselen en een snel verslechterend verloop.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, een echo van de buik en de resultaten van een specifieke bloedtest (pancreas lipase bepaling).

Behandeling

De behandeling bestaat uit pijnstilling, het onderdrukken van de misselijkheid, het voorkomen van uitdroging door middel van een infuus en eventueel dwangvoeren (met vetarm, goed verteerbaar voedsel).

Rashonden

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)