Oculaire melanose (verhoogde oogboldruk door ophoping pigment)

Categorie
Ogen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Beschadiging oogbol, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Oogafwijkingen, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Oculaire melanose is een genetische afwijking, waarbij er een toename is van pigmentcellen in het oog. De iris (gekleurde deel van het oog) is verdikt en wordt zwart en later wordt het oogwit ook zwart. Het donkere pigment, melanine, hoopt hierdoor op en belemmert de afvoer van vloeistof in het oog. Hierdoor ontstaat een verhoogde oogboldruk, oftewel glaucoom. Het glaucoom veroorzaakt pijn, veel knipperen, of ogen dichthouden en dit kan leiden tot blindheid. Er is een variabele leeftijd waarop de eerste symptomen van de aandoening zich voordoen en het heeft een onvoorspelbaar verloop. Soms is er een ontwikkeling tot een oculair melanoom.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling

De aandoening is slecht te behandelen. In geval van glaucoom dient snel en adequaat te worden behandeld, omdat de aandoening in een korte tijd kan leiden tot blijvende schade aan het netvlies en de oogzenuw en daardoor tot blindheid. De behandeling bestaat dan uit speciale oogmedicatie.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina