Neutropenie (aangetast afweersysteem door tekort witte bloedcellen)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Afwijkend botstructuur van de metafysen, Bloedarmoede, Braken, Gevoelig voor chronische gezondheidsproblemen, Koorts, Terugkerende infecties, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Neutropenie, een tekort aan bepaalde witte bloedcellen (neutrofielen), zorgt voor aantasting van het afweersysteem, en wordt veroorzaakt door een genetisch defect. Het resulteert in terugkerende (bacteriële) infecties door de verminderde weerstand, met verschijnselen van algehele malaise, zoals koorts, niet eten en braken, tot gevolg. De verschijnselen worden vaak begeleid door een bloedarmoede, een afwijkende botstructuur aan het uiteinde van de botten en een te hoog cholesterol gehalte na vasten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek, waarmee een tekort aan witte bloedcellen kan worden aangetoond. Er is een DNA-test beschikbaar voor de Border Collie.

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit het voorkomen en bestrijden van (bacteriële) infecties met behulp van o.a. koortsremmers en antibiotica.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina