Neuroaxonale dystrofie (afbraak hersen- en zenuwweefsel)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsproblemen, Ernstig ongemak, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Moeite met inspanning, Neurologische afwijkingen, Overmatig trillen tot complete verkrampingen (van hals, kop en rug, poten), Slepen van tenen van de achterpoten, Spierfunctieverlies, Uitval van zenuwen, Verlies van coördinatie in de achterste ledematen, Wiebelende gang
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Neuroaxonale dystrofie is een aandoening van het zenuwstelsel. De aandoening wordt veroorzaakt door het opzwellen en stukgaan van de uitlopers van zenuwcellen (axonen). Het is een progressieve aandoening, wat betekent dat de verschijnselen steeds erger worden. Doordat de uitlopers van zenuwcellen stukgaan, zullen deze zenuwen niet meer kunnen functioneren. Dit zal leiden tot uitval van zenuwen en hun functies. De aandoening kan zich al voordoen tijdens de dracht en direct na de geboorte, waarbij de pup het niet zal overleven. De aandoening kan ook pas op latere leeftijd optreden en langzaam verergeren. De hond zal verschijnselen laten zien van ongecontroleerde en ongecoördineerde bewegingen (ataxie), trillingen (tremoren), houterige, stijve gang (hypermetrie) en verlamming van de keelspieren en andere spieren (paralyse).

Diagnose

De diagnose is lastig te stellen, omdat de aandoening niet eenvoudig te onderscheiden is van andere, vergelijkbare aandoeningen van het zenuwstelsel. De diagnose wordt gebaseerd op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, een onderzoek van het zenuwstelsel en de bevindingen van een MRI-scan en het uitsluiten van andere oorzaken.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. De honden dienen ondersteund te worden met medicijnen om de verschijnselen te bestrijden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina