Nasale zonne-dermatitis (zonnebrand op de neus)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Blaren, Kleine schilferige met vocht gevulde blaartjes, Littekens, Pigmentverlies in de neus, Rode huid, Schilferige en/of korstvormige huid, Vochtige geelbruine korsten, Zweren, Branderige pijn, Haarverlies, Huidverkleuring, Ontsteking
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Nasale zonne-dermatitis is een aandoening van de huid, waarbij er ontstoken en korstige plekken ontstaan op en rondom het gezicht. Deze plekken worden het meest gevonden op neus, lippen en de oogleden. De oorzaak hiervan is een overgevoeligheid voor het zonlicht in combinatie met een tekort aan pigment in de huid. De aandoening is erfelijk bepaald, maar in gebieden met een zonnig klimaat kan de aandoening meer tot uiting komen en erger worden. De ontstoken plekken kunnen gaan zweren en er zou een verhoogde gevoeligheid ontstaan voor huidkanker.

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en nader onderzoek van de huid. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers (zalven), eventueel antibioticum(zalven) en anti-zonnebrandcrèmes, en vooral belangrijk is het vermijden van de zon.

Deel deze pagina