Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linkerhartklep)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Benauwdheid, Ernstig ongemak, Flauwvallen, Hartfalen, Hartruis, Hoesten, Koude ledematen, Moeite met inspanning, Snel kloppend hart, Vermoeidheid, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie of myxomateuze klepdegeneratie (MKD) is een hartaandoening. Het gaat om een afwijking van de linkerhartklep.

Door de afwijking aan de linkerhartklep stroomt een deel van het bloed terug naar de linkerboezem. Hierdoor neemt de hoeveelheid bloed in de linkerharthelft toe, waardoor het hart harder moet pompen om het bloed weer weg te pompen. Doordat de lekkage aanwezig blijft, zal het hart steeds harder en harder moeten pompen en raakt uiteindelijk uitgeput. Dit leidt uiteindelijk tot (linker)hartfalen.

Doordat het hart niet meer in staat is om het bloed naar de rest van het lichaam te pompen, hoopt het bloed zich als het ware op in het hart. In geval van een probleem in de linkerharthelft zal het bloed zich steeds verder ophopen op de plaatsen vlak voordat het bloed in het hart aankomt. Het bloed stroomt vanuit de rechterharthelft via vaten in de longen naar de linkerhelft van het hart. Het bloed hoopt zich nu op in deze vaten, wat uiteindelijk zal leiden tot vochtuittreding uit deze vaten ten gevolge van het grotere volume en daardoor grotere druk aan bloed in deze vaten. Hierdoor kan vochtophoping in de longen ontstaan ("vocht achter de longen"). Door het vocht in de longen wordt de ademhaling zeer bemoeilijkt en zal de hond gaan hoesten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, het horen van een hartruis en nader onderzoek van het hart (hartecho).

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicijnen die de gevolgen en verschijnselen van het hartfalen deels kunnen oplossen, maar voor de oorzaak zelf is geen behandeling mogelijk. Een levenslange behandeling met medicijnen is daarom noodzakelijk.

Deel deze pagina