Myokemie (continue spieractiviteit)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Neurologische afwijkingen, Overmatig trillen tot complete verkrampingen (van hals, kop en rug, poten), Spierstijfheid, Wiebelende gang
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Myokymie (kleine spiercontracties) ontwikkelt zich al op jonge leeftijd, vanaf een paar maanden tot 3 jaar oud. De meeste honden vertonen ook neuromyotonie, oftewel alle spieren worden stijf, een verschijnsel dat 10 minuten tot een paar uur kan aanhouden. Dit wordt vaak opgewekt tijdens stress, inspanning of een opgewonden staat. Door de constante hoge spierspanning kan de lichaamstemperatuur tijdens een aanval van neuromyotonie sterk oplopen, hetgeen levensgevaarlijk kan zijn. Het bewustzijn van het dier blijft hierbij wel aanwezig. De meeste honden hebben een wankele gang (ataxie) met een trillend hoofd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een onderzoek van het centraal zenuwstelsel. Een bloedonderzoek is meestal niet afwijkend en de diagnose kan worden bevestigd met een elektromyogram, een onderzoek waarmee de elektrische activiteit in de spieren gemeten wordt.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. De lange termijn prognose van deze aandoeningen is gereserveerd, omdat het ziekteverloop steeds erger wordt en de meeste honden worden dan ook niet oud. De oorzaak van de erfelijke ataxie, myokymie en neuromyotonie is vooralsnog onbekend.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina