Meningeoom (hersenvlieskanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewustzijnsverlies, Coördinatieproblemen, Epileptische aanvallen, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Gehoorverlies, Neurologische afwijkingen, Sloomheid, Uitval van zenuwen, Verwardheid
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Meningeoom is een tumor van de vliezen rondom het centrale zenuwstelsel. De tumor is vaak goedaardig en zaait slechts in zeldzame gevallen uit. De tumor kan op alle plaatsen waar zich hersenvlies bevindt, ontstaan, zoals aan de buitenkant van de hersenen, tussen de hersendelen en om het ruggenmerg. Vaak groeit de tumor langzaam, waardoor de verschijnselen naarmate de grootte van de tumor toeneemt, steeds meer zullen opvallen. De verschijnselen zijn afhankelijk van de plaats waar de tumor zich ontwikkelt en de mate van druk die de tumor uitoefent op het zenuwstelsel. Door de druk kunnen zenuwen beschadigd raken en zal uitval van zenuwen optreden, met bijvoorbeeld verlamming of epilepsie tot gevolg. De tumor ontwikkelt zich meestal op middelbare leeftijd en is de meest voorkomende vorm van kanker van het centrale zenuwstelsel bij de hond.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid onderzoek van het zenuwstelsel, inclusief een MRI-scan en/of CT-scan.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve operatie waarbij de tumor verwijderd wordt.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina