Malocclusie (aangeboren onder- of overbeet)

Categorie
Skelet
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Asymptomatisch, Eetproblemen, Kwijlen, Ontsteking, Sluitproblemen van het kaakgewricht, Stank
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Malocclusie is een ontwikkelingsstoornis waarbij de gebitselementen van de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. In de volksmond wordt dit ook wel onderbeet en overbeet genoemd. Bij hondenrassen met een korte snuit wordt een onderbeet gezien als rasstandaard. Bij andere rassen kan een overbeet vaker voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Siberische husky. Dit leidt in alle gevallen tot een verhoogde vorming van tandplak en tandsteen en kunnen er tevens wondjes in het wangslijmvlies ontstaan. Het kan ertoe leiden dat het eten zodanig pijnlijk wordt, dat de hond minder of niet meer wil eten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto van de schedel.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het schoonhouden van het gebit. Soms kunnen tanden en kiezen verwijderd worden om schade aan slijmvliezen te voorkomen en soms dient het gebit onder narcose te worden gereinigd.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina