Insulinoom (alvleesklierkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Abnormaal gedrag, Afvallen ondanks goede eetlust, Coördinatieproblemen, Desoriëntatie, Dronkenmansloop, Epileptische aanvallen, Moeite met inspanning, Neurologische afwijkingen, Toevallen, Zwakte
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een insulinoom is een tumor die voorkomt in de alvleesklier. De tumor produceert insuline, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het bloed verlaagd wordt. Hierdoor krijgen de weefsels onvoldoende brandstof en raken uitgeput, waarbij de hersenen het belangrijkste orgaan zijn dat aangetast raakt. De verschijnselen treden vooral op wanneer de hond zich inspant en nog niet gegeten heeft. De hond kan een verwarde indruk maken, als een dronkenman lopen en plots door de poten zakken. Dit soort aanvallen worden langzamerhand steeds erger. Een insulinoom komt het meest voor bij honden van de middelgrote tot grote rassen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid bloedonderzoek (o.a. vaker lage bloedsuikerspiegel, hoge insulinespiegel) en een echo van de buik.

Behandeling

De behandeling bestaat in de acute situatie uit het snel toedienen van glucose om uitputting van de hersenen te voorkomen. Het insulinoom dient operatief verwijderd te worden, maar de kans bestaat dat deze later weer terugkomt en opnieuw voor gezondheidsproblemen zorgt.

Deel deze pagina