Immuungemedieerde trombocytopenie (afbraak bloedplaatjes door afweersysteem)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Blauwe plekken, Moeite met inspanning, Overmatig bloedverlies, Sloomheid, Vatbaar voor kneuzingen en bloedingen, Vertraagde wondgenezing
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Immuungemedieerde trombocytopenie is een afbraak van bloedplaatjes (trombocyten) door een verstoorde reactie van het afweersysteem. Trombocytopenie betekent een vermindering van het aantal bloedplaatjes. Bloedplaatjes (trombocyten) spelen een belangrijke rol in het bloedstollingsproces. Het tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot bloedingen. De aandoening kan vanwege de interne bloedingen, bijv. bloeding in het maag-darmkanaal of de blaas, zonder behandeling uiteindelijk fataal zijn voor de hond. Puntbloedingen in de huid, bloedend tandvlees, bij geringe aanraking een blauwe plek of bloedneus, bloed in de ontlasting en urine kunnen aanwijzingen zijn voor deze aandoening. De aandoening treedt op bij jonge tot middelbare honden, met een gemiddelde leeftijd van 6 jaar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid bloedonderzoek, waarbij andere oorzaken van trombocytopenie uitgesloten dienen te worden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het onderdrukken van de reactie van het afweersysteem met medicijnen. De medicatie moet vaak lang worden voortgezet.

Deel deze pagina