Hydrocephalus (waterhoofd)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Abnormaal gedrag, Coördinatieproblemen, Desoriëntatie, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Hoofdpijn, Uitval van zenuwen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een hydrocephalus wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van hersenvocht in de holtes (de ventrikels) van de hersenen, waardoor het hoofd sterk is vergroot. Hierdoor ontstaat een verhoogde druk op de hersenen, met chronische hoofdpijn, verlies van hersenfuncties, abnormaal gedrag en coördinatieproblemen tot gevolg. De aandoening komt vaker voor bij kleinere hondenrassen. Bij verschillende brachycefale (kortsnuitige) rassen is een (geringe) hydrocephalus een gevolg van de vereiste schedelvorm in de rasstandaard.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het zenuwstelsel, eventueel aangevuld met een CT-scan of MRI-scan van de kop.

Behandeling

Er is soms geen behandeling nodig. Medicatie die het vocht uit de hersenen afvoeren kunnen worden toegepast, maar geven niet altijd volledig effect. Pups die met een (ernstige vorm van) hydrocephalus geboren worden, zijn vaak verminderd levensvatbaar en sterven in de meeste gevallen binnen twee jaar.

Deel deze pagina