Histiocytair sarcoom (kanker van specifieke afweercellen, maligne histiocytose)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Benauwdheid, Bultjes, Conditieverlies, Coördinatieproblemen, Ernstig ongemak, Geestelijke achteruitgang, Gewichtsverlies, Hoesten, Koorts, Kreupelheid, Sloomheid, Toevallen, Verlamming, Verminderde eetlust, Vermindering levenslust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Histiocytair sarcoom (maligne histiocytose) betreft een kwaadaardige tumor van bepaalde cellen van het afweersysteem, de histiocyten. De tumor ontwikkelt zich voornamelijk in de huid (van de poten), milt, lever, longen, lymfeknopen en beenmerg. De verschijnselen zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies, sloomheid, hoesten, benauwdheid, toevallen, coördinatieproblemen, verlamming en kreupelheid, maar ook andere problemen doen zich voor doordat het weefsel door de tumor vernietigd wordt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek, aangevuld met nader onderzoek van het tumorweefsel (biopt).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor, waarbij soms rigoureus te werk gegaan dient te worden (bijv. pootamputatie), eventueel in combinatie chemokuur. Helaas is de prognose slecht en sterven de meeste honden eraan.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina