Hepatocellulair carcinoom (kwaadaardige leverkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Braken, Diarree, Gewichtsverlies, Leverproblemen, Sloomheid, Varierend van symptoomloos tot (transiënte) braken, Veel drinken, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een hepatocellulair carcinoom is een kwaadaardige tumor van de levercellen. De tumor kan zowel bestaan uit één grote tumor (focaal) als uit meerdere kleine tumoren verspreid over hele de lever (diffuus). Ondanks dat deze tumor een kwaadaardig karakter heeft, verspreidt het zich zelden naar andere plekken in het lichaam. Bij grotere tumoren kan het weefsel binnenin gaan afsterven doordat dit deel slecht doorbloed wordt, waardoor het weefsel kan gaan ontsteken en er een abces binnenin de tumor gaat vormen. In het algemeen heeft deze tumor een trage groeisnelheid, waardoor symptomen pas in een vergevorderd stadium worden ontdekt. In dat geval zal vooral braken en sloomheid worden gezien. Wanneer de tumor zich toch uitzaait naar de longen, zullen ademhalingsproblemen optreden. De tumor komt voor bij oudere honden, meestal vanaf ca. 9 jaar oud.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een echo van de buik (lever) en onderzoek van een leverbiopt.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor, wat echter niet altijd mogelijk is.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina