Hemivertebra (half aangelegde wervels)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsproblemen, Coördinatieproblemen, Gedraaide staart, Kromming van de wervelkolom, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Neurologische afwijkingen, Rugpijn, Uitval van zenuwen, Verlamming, Wiebelende gang, Zwakte
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Hemivertebra is een aandoening van de wervels. Een of meerdere wervels in de wervelkolom hebben zich abnormaal ontwikkeld in een soort driehoekige vorm (hemivertebra). Dit resulteert in abnormale druk op het ruggenmerg, waardoor zenuwen bekneld kunnen raken en honden rugpijn krijgen, moeilijk lopen en overeind kunnen komen. Door deze aandoening kan er ook een abnormale kromming van de wervelkolom ontstaan. De aandoening gaat vaak gepaard met een gekrulde staart en is een gevolg van schadelijke uiterlijke kenmerken die in de rasstandaard van bepaalde hondenrassen worden voorgeschreven.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bewegingsapparaat en de bevindingen op een röntgenfoto van de wervelkolom, CT-scan en/of MRI-scan.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een zeer invasieve operatie waarbij ervoor gezorgd wordt dat het ruggenmerg niet meer bekneld raakt door de afwijkende wervels.

Deel deze pagina